Medeltiden och dryckesvanor

Till skillnad mot hur det var under medeltiden är det idag väldigt enkelt att köpa alkoholhaltiga drycker både i fysisk butik och online. Hos till exempel vinoteket.se finner du viner av olika slag, mousserande likväl som vitt och rött vin. Du kan också köpa vinlådor med olika många viner i respektive låda. Idag är det vanligt att servera vatten tillsammans med vin, men under medeltiden fanns en stor oro för att dricka vatten på grund av dess orenheter. Alkoholhaltiga drycker däremot, var vanliga och ansågs nyttigare än vatten. Vin dracks vanligen i Sydeuropa och Frankrike där vindruvor kunde frodas. I norr, och således i Sverige, var det öl som gällde under medeltiden. Det var bara medelklassen och adeln som hade tillräckligt god ekonomi för att kunna unna sig vin.

Om du är mer nyfiken på tidstypiska förehavanden kan det vara en god idé att arrangera en medeltidsfest. Dekorera, laga mat och servera dryck som man gjorde då. Ett måste är att servera öl i sejdel. Om det är en allmogefest torde det vara hembryggt öl som gäller.

Idag är det dock möjligt för alla att få tag på vin i en prisklass som passar den egna budgeten. Du behöver vare sig vara medelklass eller adel, som under medeltiden. Hos vinoteket.se finns viner i olika prisklasser och samtliga viner har noggrant valts ut från producenter över hela världen.