Medeltida kvinnor

För den som studerar medeltida historia så är det framförallt mansnamn som kommer på tal. Kungar, riddare, påvar, stora uppfinnare och konstnärer var nästan uteslutande män då det var deras värld i allra högsta grad. Det betyder dock inte att det inte fanns stora kvinnor som stod ut i mängden, även om de kanske inte är lika namnkunniga.

En sådan var till exempel den Heliga Birgitta som levde på 1300-talet och som är Sveriges enda katolska helgon. Hon tillhörde en välbärgad familj och redan från en tidig ålder påstod hon sig ha visioner och blev i vuxen ålder grundare av den så kallade Birgittinorden som fortfarande finns idag. Ett annat känt kvinnonamn från medeltiden är Jeanne D’Arc, som även hon sade sig ha visioner och inspirerade de franska trupperna att vinna över sina engelska fiender. Tyvärr gick det sämre för Jeanne då hon brändes på bål men idag är hon Frankrikes skyddshelgon.

Hildegard av Bingen levde på 1100-talet och var en skicklig och nyfiken mångkonstnär som bland annat sysslade med medicin, musik, poesi och teologi. En annan fascinerande kvinna var en av de första feministerna. Hennes namn var Christine de Pizan (1364–1430) och hon skrev brinnande böcker om kvinnors rättigheter att vara människor.