Medeltidens olika färdsätt

Det finns mycket som vi tar för givet idag. Att sätta sig på en cykel eller i en bil och snabbt komma iväg dit vi vill är en sådan sak. Avstånden i den moderna eran är mycket kortare, tack vare den teknologi som finns till handa.

Som om det inte räckte med den stora tillgången till olika former av transport så reser vi också säkrare och mer bekvämt än någonsin förr. Att ha tillgång till bra vinterdäck är ett exempel på det, och faktum är att det än idag betraktas som en stor lyx i många länder. Genom att skaffa högkvalitativa vinterdäck får du garanterat en bättre körupplevelse och större säkerhet under de kallaste månaderna.

Medeltida vagnar och vägar

Under medeltiden var det inte lika lätt att komma fram. Vanligt folk gick för det mesta till fots, även när det gällde stora avstånd. Här fanns det verkligen inga vinterdäck – det var knappt att det fanns vinterskor för de flesta.

För dem som var lite mer välbärgade var häst och vagn en möjlighet. Allra vanligast var att använda vagnar som transport av varor, men de mer välbärgade i samhället kunde också färdas på det sättet. Man hade inte vinterdäck på den tiden, men däremot fanns det särskilda slädar som folk färdades på vid behov. När planerade eller slumpmässiga utgrävningar ägt rum, exempelvis då rörmokare ska dra nya rör, kommer det fram fynd från medeltiden som berättar om människornas liv. Runtom i Sverige har man också hittat medeltida vägnät där arkeologer och historiker hittat värdefull information om hur och vart människor förr färdades.