Skapa en medeltida trädgård

Även under medeltiden uppskattade människor en vacker trädgård. Det finns gott om exempel från slott, kloster och vanliga gårdar. Många levde nära naturen och på medeltiden fanns en stark symbolik kring vissa blommor och växter. Murar med mursten användes för att rama in trädgårdarna och skapa en oas av lugn och ro.

En anledning till all kunskap om medeltidens trädgårdar är att det finns gott om medeltida konst och litteratur som bevarats. I Sverige finns flera klosterträdgårdar som överlevt till modern tid. Det är tydligt att deras trädgårdar sällan var några skrytbyggen. Istället handlade det i regel om avkoppling och själavård. För att skapa en avskärmad plats utnyttjades mursten och staket. Sten är ett naturligt material med otroligt lång hållbarhet.

Trädgårdsinspiration från medeltiden

Den kanske största skillnaden är att medeltida trädgårdsmästare inte hade tillgång till många av de verktyg och maskiner som vi idag tar för givna. Allting tog längre tid och krävde mer hårt arbete. Många medeltida hantverksyrken finns fortfarande kvar, men de har uppdaterats med moderna metoder. För hundratals år sedan fick skickliga stenhuggare använda sin erfarenhet för att hugga ut mursten. Idag hittar du ett brett utbud av sten på nätet och du kan också välja olika ytbehandlingar. Dessutom finns moderna material som betong och lättklinker.

Vill du inspireras av medeltiden handlar mycket om att välja naturliga material. Granit, kalksten och marmor användes till exempel på medeltiden för att rama in trädgårdar och uteplatser. Det användes också för fontäner och bänkar. Ett tips är att besöka ett medeltida kloster i Sverige och se hur de har utformat sin klosterträdgård.

Stenläggning

Allt handlar heller inte om murar och staket. Underlaget är viktigt och för en medeltida trädgårdskänsla är ett råd att använda oregelbundna stenplattor i natursten. På medeltiden var det sällan lika perfekta former och kanter. Man tog ofta sten från närområdet och försökte passa in mursten och stenplattor så gott man kunde. Oregelbundenheten ger en unik charm och en mer levande yta som på sätt och vis är tidlös. Det är en känsla som du kan återskapa genom att frångå perfekta mönster och perfekt sågade plattor. Chansen finns till en egen stil i trädgården som verkligen sticker ut och blir unik.